Klockrent citat från The Break-up...


~~***~~

TA ALDRIG NÅTT DU INTE MÅSTE HA, 
DET ÄR ÄNDÅ DU SOM I SLUTÄNDAN
MÅSTE TITTA PÅ DET VARJE DAG..

~~***~~


88766-52

Lyxproblem, världsliga saker eller otroligt viktiga beslut?!


En väldig god gammal vän till mig sa här om dagen något som verkligen fastnade hos mig..denna person har tyvärr glidit lite onödigt långt bort från mig men jag tror starkt på en härlig återförening inom en snar framtid, vilket jag är otroligt glad för..har saknat dig killen!! De han sa var:


~ Äh du måste lära dig att tro på dig själv, de borde du göra! ~

Jag ska försöka ha det i åtanke när jag ska ta några svåra beslut och jag känner att jag tvekar, de är då jag tar fram den meningen och tror på mig själv så löser det sig!!

Just nu är det en väldigt galen cirkus som bara förlänger showen för var dag som går..ibland undrar jag om det är nån hint till mig själv för att jag ska kunna lära mig fatta svåra beslut, för de kan jag säga er att de är det verkligen. Kan tyckas vara lyx-problem för vissa, världsliga saker för andra men otroligt viktiga för mig. Det kanske inte är det bästa stället att ta upp något sånt här men samtidigt är skrivandet grymt bra problemlösnings metod..har du inte provat, då bör du pröva!

Detta världsliga problem växer och blir bara mer och mer komplicerat för var dag som går..eller ska jag säga för varje natt som går. Snart litar jag inte ens på mig själv och mina egna handlingar eller tankar. Nattens dröm skrämmer mig aningens, med tanke på att det inte är den första..skämdes nästan när väckaren ringde imorse.

88766-50


Jag har förmågan att sätta mig själv i onödigt jobbiga situationer som bara förvärrar saker och ting. Jag tappar helt förtroendet till mig själv och vet knappt vad som är sant eller falskt! Jag hoppas bara att mitt hjärta och hjärna leder mig rätt..känns som om vägarna främst består av en hinderbana med väldigt höga hinder som måste klaras av innan nästa kan påbörjas...

Jag låter ödet guida mig genom min krokiga hinderbana och förhoppningsvis går jag i mål med den bästa pokalen man kan få;) why is everything so complicated?

/ Åsa - Some things give us to much time to think...

Ett urklipp från metro..

Is this me, vem vet?! Kanske är man fast i singelträsket, men läs och känn igen er..såå bra! Tack sis..den stämmer verkligen in på mig!!:)

SINGELLIVET -  INTE BARA PARTY...RELATIONER
Singelliv är inte bara party med polarna. För många som letar och längtar efter någon att ha en kärleksrelation med blir det jobbigt att känna sig ensam. Det är lätt att få dåligt självförtoende och känna sig utanför av att inte vara tillsammans med någon.
– Det är vanligt att personer som är sociala och har många vänner, både killar och tjejer, ändå aldrig har varit ihop med någon. Funderar man mycket på det kan de negativa tankarna börja spinna. Man funderar, kommer jag någonsin att träffa någon som älskar mig? Finns det någon för mig? Det kan också handla om att man tänker att det ska finnas just en person, den rätta.


De negativa
tankarna leder till en ökad osäkerhet och man kanske inte vågar prata när man träffar någon, säger Metros sex- och relationsexpert Maria Bergström. Osäkerheten handlar ofta om rädsla.
– Man blir rädd att bli avvisad, rädd att göra bort sig eller att man ska visa något av sig själv som den andra inte tycker om, säger hon.


Det kan
lätt bli en ond cirkel, att det känns så jobbigt att man i stället undviker att träffa någon.
– Det kan leda till att man ser till att inte hamna i de här situationerna som är intima. Man signalerar inte att man vill träffa någon. Många är rädda att verka desperat om de visar intresse och går i stället och väntar på att alla initiativ ska komma från andra. Men man har också ett eget ansvar att ta någon form av initiativ, säger hon.

Enligt Maria Bergström kan det vara svårt att veta hur man ska visa sitt intresse på rätt sätt.
– Det är viktigt att våga ge kopmplimanger, men sådana som känns ärliga. Som till exempel "jag har haft kul med dig i kväll". Då är det också lättare att ta emot komplimanger, säger hon.
säger Maria Bergtröm.


Marias tre bästa tips för att träffa någon:


• Våga ta ta initiativ och visa intresse, våga ta steget att lämna ut dig lite. Det är inte så allvarligt om någon säger nej.
• Dra nytta av dina vänner och relationerna med dem - bete dig likadant när du dejtar någon som när du träffar vännerna. Är du en sådan som "hänger på" och inte tar så mycket initiativ med vänner heller – öva på det med vännerna. Då blir det lättare när du träffar någon du är intresserad av också.
• Gör inte för stor sak av första dejten. Gör något enkelt tillsammans, som att gå på bio. Ta allt i små steg. Föreslå en vardaglig fika eller en promenad som nästa dejt. Då blir det mindre laddat att träffas.

/Åsa - I need proof before I dare to open this heart.. -


Viiilken låt...

Måste bara få vara lite ego och visa er låten om mig:P Linda tipsade mig om denna för ett bra tag sen men nu först har jag hört de..sååå kul:D


Åsa min älskling

Åsa var en tjej som jag hade en kort affär med.
Vi hade just slutat skolan och livet var underbart.
Och den ljusnande framtiden sket vi i, det var en kärleks sommar.
Hon var vacker och ung, om än inte särskilt smart.
För Åsa och mig blev sommaren en dans på rosor,
Men den vackraste ros måste vissna när det blir höst.
Och som det händer ibland, mina känslor försvann.
Jag sa tack och hej, och sökte nya revir för att stilla min hunger och törst.


Men se på henne nu, se på henne nu kråkungen har blivit en prinsessa.
Ja, se på henne, se på henne nu som jag gör.


En gång var Åsa min älskling. Det var länge sen
Hon var min älskling. Jag vet hon tänker på mig än.
Hon var min älskling. Kan bli det igen.
Gör henne ledsen en gång till så tar jag Åsa med mig och går hem.


Åsa har jämt haft svårt att hitta nya killar.
Först var det jag, sen andra nu sitter hon där med dig.
Och du ser inte ens att hon sitter där ensam men jag ser, jag vet
Att i natt ska jag leka doktor med Åsa igen.


Men se på henne nu, se på henne nu kråkungen har blivit en prinsessa.
Ja, se på henne, se på henne nu som jag gör.


En gång var Åsa min älskling. Det var länge sen.
Hon var min älskling. Jag vet hon tänker på mig än.
Hon var min älskling. Kan bli det igen.
Gör henne ledsen en gång till så tar jag Åsa med mig och går hem.

Stämmer, eller stämmer inte..de får vi väl se;)

/ Åsa - I need proof before I dare to open this heart.. - 


SMS- Vett och Etikett..

Kommer nog aldrig bli klok på detta..men samtidigt vem är de??!!
Jag ska i alla fall försöka göra en egen tolkning av detta med vett och etikett för smsande!
(kom ihåg att detta är min fria tolkning av ämnet;P)

88766-49


Kompis-SMS:

För mig kan ett kompis sms se ut på hur många olika sätt som helst men det finns alltid olika fall-luckor som man BÖR undvika. Som de flesta redan vet tolkas sms runt om i världen, bland könen och bland olika hjärnor på helt olika sätt. Det är därför det är otroligt viktigt att man inte bara slänger ut sig massa "konstiga"-och svårtydda ord. Några få regler finns det dock ändå med kompis-SMS, här kommer några:

~ Ord som du själv kan misstolka bör inte skrivas i ett meddelande till någon, vare sig du känner personen väldigt väl eller om du smsar personen en endaste gång.

~ I ett kompis- SMS måste man kunna känna av när det är dags att skriva ors som: kram, puss osv..oftast är det okej men ibland kan dessa ord uppfattas som stötande eller i värsta fall misstolkas! Jag själv skriver kram till de flesta av mina kompisar eftersom jag är en sån person men det finns några få undantag även för mig!

~ Om man vill dra ett bra skämt för sin kompis bör man även här vara aningens försiktig med tanke på att ett skämt inte alltid tolkas som ett skämt i någon annan persons hjärna! Skriv tydligen ner i slutet något i stil med: haha, eller kul va?! eller nått sådan, då är problemet inte längre existerande!

~ Om man är osäker på om smsen man skickar till en manlig "kompis" är på det vänskapliga planet eller på det potentiella kärleksfulla sättet är dessa regler extra viktiga att följa..dock är det viktigt att man på ett eller annat sätt försöker visa vad man menar med smsen så att inte allt bara rinner ut sanden..;)

Flirt- SMS:

Här finns det sjukt många olika tolkningar som kan både hjälpa och stjälpa en flirt..Så jag skulle bara först och främst vilja säga att det är väldigt viktigt att man inte överanalyserar allt som skrivs..därför är egentligen inte sms det bästa flirt alternativet, men ett ack så trevligt sådant trots allt;) Dock är det lätt att man som Linda Bengtzing sjunger: Och inte skicka nå't dumt sms, att jag saknar dig så...
Reglerna här är något fler:

Först och främst, är man inte intresserad så bör man avstyra smsandet rätt snabbt (på ett mycket snyggt sätt!!man ska inte gå ut för att såra någon)så man inte bygger upp några falska förhoppningar!!
Detta är A & O!!

~  Det roliga med att flirta genom sms är ju själva spänningen, därför är det viktigt att man inte gör slut på denna spänningen allt för snabbt, låt det växa upp något speciellt med just stunden när smset kommer!! För vem älskar inte stunden när det piper till i mobilen och man önskar inget hellre än att det ska vara från just Han med stort H!!

~ Vill man däremot kanske krydda till smsen lite är det ofta i ett lite onyktert tillstånd som det blir a piece of cake att skicka och bekänna sig för den man tycker om. Jag är absolut en sån person!! Jag kan inte släppa mobilen efter ett par vinglas, älskar att skicka "dumma sms" och få tillbaka sånna!!;) Men samtidigt vem gör inte de haha.. ibland skulle jag dock behöva ha ett sån där alkolås på mobilen, många dumma sms som inte hade blivit av om detta hade installerat på min mobil!!

~ Då kommer vi till det här med avslutet på smset..hur ska man börja avsluta, här kommer några förslag.
Man bör börja med nått i stil med: ha de, vi hörs! / namn..sen kommer dessa steg för steg: ha de kram! nästa steg är kram kram eller kramar nästa steg blir puss och kram som sen leder till puss puss, pussar sen är det bara fantasin som sätter gränserna;) Men skriv aldrig nått som du inte menar!!

~ Överanalysera inte allt (vilket är såå mycket lättare sagt än gjort!!) men försökt bara att ta sms som en kul grej och inte bryta ihop om du tycker något låter konstigt..men samtidigt är det kul att man kan komma på sig själv att sitta och le över ett sms som man tycker/tror är en flirt..:P

~ Det sista som jag tänker ta upp här är timingen på smset, de här med 3 dagars reglen är bara bull shit..vem bryr sig..okej att man kanske inte behöver skicka en timme efter att man har träffats men samtidigt så skickar man ju enbart för att man vill och tycker om någon..därför tycker jag att man ska skicka när man tänker på personen, det är ALLTID kul att få sms, glöm aldrig det!

De där var min lilla lista på lite tänkvärda saker i denna helt sjuka sms värld, men samtidigt som den är sjuk så kan den vara alldeles, alldeles uuunderbar;)
Dock skulle jag ibland kunna göra i stort sett vad som helst för att få veta vad som menas med just den där kramen eller de där smset som kom just då från just den personen..som ni hörs så är jag såå överanalytisk att det är galet;) SMSa lugnt där ute!!


/ Åsa -  Is this real or is it just a game?! ;)


...88766-9 

JAG & DU

Det finns ett folk av en särskild sort...

..nere vid piteälva
Med enbart detta som inledning ger jag alla er nu en beskrivning på detta särskilda sort från Pitää!

Pitemål (”Peitmål” eller ”bonschka” på dialekten) är en dialekt, eller en form av bondska, som härstammar från gammelsvenska. Pitemålet talas i hela Pite älvdal, dvs från kustbyarna vid Bottenviken och vidare västerut ett tiotal mil upp efter Pite älvdal.

Men bondskan har utvecklats på senare tid och "försvenskats" så till den milda grad att kraftiga dialektala skillnader nu finns mellan olika byar, samt mellan kustbefolkningen och inlandet. Därför bör inte pitemål förväxlas med den dialekt som talas i själva staden Piteå. Den dialekten kallas pit-fint och är resultatet av en "modernisering" av Pitemålet. Genuint Pitemål pratas främst av äldre i byarna utanför centralorten.

Bondskan har i regel kortare ord för det mesta än vad svenskan har och meninguppbyggnaden är full av genvägar. Detta gör det extremt svårt att som inflyttad svensk lära sig dialekten medan det har visat sig att personer som studerat engelska ofta har lättare att lära sig dialekten.


95% (inte inräknat invandrargrupper) av befolkningen i Pite älvdal pratar dock svenska flytande. Så om du funderar på att turista så behöver du inte oroa dig.

Exempel:

  • skor = skon (uttalas skånn)
  • sockar = såcken
  • köttbullar = tjöttbullen
  • granar = grenen 

~Hä val bara deu å jeg. (Det blir bara du och jag.)

~Paltschwiim: övermätt av palt
~I waal så trojt bårte häjna. (Jag blir så trött på det här.)

88766-48

Och så måste jag bara försöka översätta den absolut bästa raggningsrepliken som någonsin uttalats, nämligen Friends-Joyes How you doin'? till Pitemål..de skulle låta nått sånt här:
 
~Vöre jär'e vä dä?
(Hur är det med dig?)  Klockrent!!!;)Som ni alla säkert redan har förstått vid det här laget är det it lätt att stava till den största delen av dessa ord men ja kommer att göra ett försök på mitt nylärda favorit ord från pitemålet, here it goes..

Besneppeli  (beschneppeli) - som till en början hade en, enligt min kära mormor, helt fel betydelse än vad vi trodde..vi trodde nämligen att man kunde använda detta ord som slanf för nån som var snygg, charmig, söt osv. Tydligen hade vi en lite galen beskrivning på det ordet som i själva verket betyder hjälpsam eller typ snäll å så..DOCK har jag redan bestämt mig för att använda den första betydelsen då jag vid nått tillfälle kommer uttala ordet!! hehe

That's all folks..so long!!/ Åsa - Du är svår att sätta ord på men är absolut Besneppeli..;)


VÄNSKAP

Fastnade för denna vackra (?) dikt...

88766-46


Inte sant?

The Truman show..

Många av er har säkert stött på en av Jim Carreys många storfilmer The Truman show. Det har iaf jag gjort, väldigt intressant film måste jag bara tillägga. För er som inte sett denna film vill jag först och främst rekommendera er att se den och meddela att ni här och nu kommer få en kort summering av något som kan liknas vid filmen..

Tänk dig en världsberömd skådespelare som inte vet om att han är både världsberömd och skådespelare. Han bokstavligen föds in i en direktsänd dygnet-runt såpa, han är den första människa som adopterats av ett filmbolag. Han lever ett liv omgärdat av statister och kulisser, ett liv dokumenterat av femtusen kameror och mikrofoner i den glättigt glada amerikanska småstadsidyllen, utan att han vet om det, och utan att han kan fly. Men en dag så går det upp för Truman Burbank att hans perfekt inrutade medelklassliv är en chimär. Och vem har inte som liten haft den paranoida drömmen att hela verkligheten är ett iscensatt skådespel där alla utom en själv spelar med, för att sedan växa upp och upptäcka att vi alla är skådespelare, livet är en teater.

Finns det platser på jorden där ett sådant liv kan levas, platser så verkliga att ingen skulle kunna tro att de är helt och hållet påhittade?

Mitt vardagliga liv har lite smått påbörjat en förändring, till det bättre eller sämre vet jag inte än men föhoppningsvis blir det de första alternativet. Nu undrar säkert ni, vad har nu hänt? Jag har inget direkt svar på den frågan och kommer säkerligen inte heller att få det.

Mitt liv består av analyser av alla de slag och ett näst intill barnsligt förtroende på ödet, kan tyckas vara konstigt men samtidigt tror vi nog alla att det är nått/någon/någon som gör saker och ting möjliga eller gör saker och ting till verklighet. Jag anser att detta något är Ödet, och det vet exakt ( i alla fall nästan) vad som kommer att hända med oss under detta liv.

Det som har hänt i mitt liv på senaste är för mig ett stort mysterium utan både förnuftiga frågor och vettiga svar. Det är då jag tryggt kan luta mig tillbaka i soffan och pusta ut eftersom jag vet att ödet redan har förutbestämt vad som, i stort sett, ska ske i mitt vardagliga liv.

Så nu undrar ni säkert varför jag skriver en blogg med rubriken The Truman show!! Och det ska jag ta och svara på..som sagt så har det hänt en hel del nya och underliga saker på senaste och jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som är meningen med detta..det får man osökt att komma in på denna film med detta underliga tema...


Kan det vara så att man lever i en värld full med kameror och att alla runt omkring en agerar statister? Är solen i själva verket strålkastare som ständigt riktas mot en? Sänds ens liv live på någon främmande kanal runt om i landet? Med dagens teknik skulle jag inte bli speciellt förvånad..om det nu skulle vara på detta viset måste jag bara berömma alla människor i min omgivning, ni gör ett jäkla bra jobb;)

Tillbaks till verkligheten och med framtiden i sikte inväntar jag nu att ödet förstår att jag är fundersam över detta och att mina 22:22 "önskningar" borde börja slå in:P  Sker detta kan jag verkligen inte annat än att vara nöjd!! Jag har levt i 20 helt underbara år och kommer garanterat att leva i många herrans år till ska ni se:P Kanske då man är si sådär 76 år kommer man på att hela ens liv bara har varit en sketen dokusåpa..men jag är inte bitter, det måste ha varit en innehållsrik sådan då så titta och njut;)

/ Åsa - Betyder detta nått eller är det bara en kul grej, man slutar aldrig undra:P


Känd eller okänd?!

"Mamma när jag blir stor ska jag bli känd..."

Vem har inte dröm, i princip, i hela sitt liv om att bli känd? Ärligt, klart man har!!
Hellre ökänd än okänd, ingen känns killen som står och gömmer sig i hörnet osv...

~Kändis
, slang för person som är allmänt känd i en stor del av samhället. Det är framför allt massmedia som gör personer till kändisar. Några branscher med många kändisar är politik,underhållning/kultur massmedia och idrott.


Kändis?

Jag bor, som de flesta redan vet, i en liten stad vid namn Piteå. Vi har ca. 40 000 invånare som på ett eller annat sätt har en koppling till varann. Åker man utomlands för att komma bort från Piteå gör man oftast ett misstag, speciellt om man väljer en turistort som många känner till. Varför undrar ni? Jo, det är nämligen så att man ALLTID stöter ihop med någon som säger:  "men du, komm du it från Pite..i tyck i känn igen dää.." Som sagt, alla känner apan!!


För att återgå till Piteå stad så kan man ge ett bra exempel på en typisk situation som kan uppstå, som alltid uppstår, när man går ut på Pites alla typ 3 uteställen,:
Jag som är tjej bestämmer mig för att gå fram och snacka med en kille som ser trevlig ut. Jag går fram och vi börjar prata...Man presenterar sig och vad får man höra?
"jaha, är du en svärdsuddare..:)som sagt så vet man i stort sett vilka alla är runt omkring sig, på både gott och ont!

Exempel 2: Man står i kön, på väg hem, för att hämta ut sin jacka ur garderoben. Man börjar shit shatta med grannen i kön eller med kompisen man står med..man gör helt enkelt en kort  "allmän" analys av kvällen och plötsligt får man en kommentar från höger, "eyy du Svärdsudd lungen ner dää nu nålta"
saken är den att vi Svärdsuddare ha ett 7 helvetes humör och det har, eller kommer nog de flesta, någongång komma i kontakt med på ett eller annat sätt och det är på både gott och ont!!:P

Nästa problem som kan uppstå är alla dessa rykten som cirkulerar med hjälp av djungeltrumman i stan. Får du veta att nån har gått hem med den och den så vet i stort sett alla att dom gick hem..kanske it alltid så kul när man får ångest dan efter..kanske desto roligare om man lyckas hitta en riktig jackpot!!;)
Och självklart får man en analys om killen som man gick hem med eftersom han är ju en "kändis", man vet ju precis vilken typ han är..antingen är han en player och har varit med hela stan, eller så är han en "tönt", eller en underligtyp..ja kan fortsätta hur länge som helst men I think I've made my point...

Kommer man någonsin kunna träffa någon utan att alla har något att kommentera, poängtera, diskutera om denna människa?! Det kan nog bli väldigt svårt, tyvärr

Vill bara tillägga så här på slutet av dagens blogg att man ska komma ihåg att tiderna förändras och från en dag till en annan kan du vara "lokalkändis" tack vare någon eller något..man kan glida in på ett bananskal och helt plötsligt vet ännu fler vem man är och vad man gör, var man bor och vilken favorit rätt man gillar typ..men då vet de även allt om ditt privatliv, ex vilka killar man har haft, vilka man har gjort de och de med osv..

Det finns alltid olika synvinklar på allt och alla, både positiv och negativt..de är bara att man väljer!! :)

Så nu frågar jag mig själv, är jag känd eller okänd? Tror att mitt efternamn talar för sig själv..för alla vet väl vem vi Svärdsuddare är, eller hur sistaaa;)

/ Åsa - There are some truths we can't deny...